17 oktober 2007 17 oktober 2007

Bedrijfsbezoek Thomassen

Het eerste event na de zomer is geweest bij Thomassen Compression Systems te Rheden. Op 17 oktober kregen we een interessante kijk op de compressie technologie. Daarna volgde een discussie: “Wat vind jij van de korte termijn visie van aandeelhouders? Desastreus of juist niet?. Wat zou jij doen: blijf je zaken doen met politiek omstreden landen? Of is dit te risicovol?”

Thomassens geschiedenis

Na het warme welkom met een bakje koffie gaf de heer Snoep een korte presentatie over de ontstaansgeschiedenis van Thomassen Compression Systems. Opgericht in eind 19e eeuw en begin twintigste eeuw verder ontwikkelt onder de invloed van Shell en uiteindelijk heeft het bedrijf een doorstart gemaakt in de laatste decennia.

Nieuwe oliewinnende landen brengt Thomassen nieuwe kansen

Compressie Technologie wordt toegepast op olieplatform om de olie of gas uit te grond te krijgen en verder door te voeren. Een cruciaal onderdeel bij gas en oliewinning. Het was dan ook aardig om te zien hoe de laatste jaren veel vraag kwam uit nieuwe oliewinnende landen die zelfredzaamheid steeds hoger in het vaandel hebben.

Enorme compressoren worden vervoerd per helikopter

Tijdens de rondleiding werden de verschillende soorten compressie systemen getoond, grote stalen constructies die d.m.v. o.a. Antanov helikopters worden vervoerd. Zelf was ik erg onder de indruk over de hoeveelheid metaal wat er in een compressie systeem gaat én de mallen die hiervoor gemaakt dienen te worden. Het testen gaat per onderdeel en op locatie zal uiteindelijk echt blijken of het product werkt zoals het op de tekening stond.

Discussie barst las na ponering prikkelende stellingen

Na de rondleiding werd de discussie opgestart naar aanleiding van de twee volgende stellingen:

  • De korte termijn visie van aandeelhouders beschadigt de toekomst van bedrijven.
  • Zaken doen met politiek omstreden landen: niet aan beginnen!

Aandeelhouders bij Thomassen

De heer Snoep liet zien welke aandeelhouder Thomassen Compressie Systems heeft gehad en hoe groot en wat voor een invloed dat had op de organisatie.

Houd je aan de wet!

Na de interactie over actief opereren in politiek omstreden landen komt de zaal tot de conclusie dat het van belang is dat je altijd aan de wet dient te houden en dat zaken doen met politiek omstreden landen ook welvaart met zich mee brengt.

Thomassen Compressoren is een indrukwekkend mooi bedrijf met een interessant werkveld! De top dient alert te zijn op kansen en bedreigingen die zich op verschillende gebieden voordoen. Leuk en leerzaam om voor even deelgenoot te zijn van deze onderneming.

Harrie Steeneveld, bestuurslid Alumnivereniging BE’ER

© 2015 - BE'ER