25 juni 2009 25 juni 2009

De kunst van het netwerken

In 2009 is in juni het eerste lustrum groots gevierd met een meeting ‘De Kunst van het Netwerken’  verzorgd door Netwerkcoach Jan Vermeiren. Naast een leerzame en interactieve workshop van Jan Vermeiren vonden leden, docenten en aanwezige bedrijfsrelaties elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen.

“Proost op het vijfjarig bestaan van Alumnivereniging BE’ER”. Bart Zegers, voorzitter, haalde tijdens het netwerkevenement, het lustrum van de vereniging nogmaals aan en benadrukt het belang van alumninetwerk BE’ER. Jan Vermeiren legt als networkcoach de tips indrukwekkend eenvoudig uit.

Waardevolle kennismakingen groeien uit tot langdurige relaties

Opgebouwde relaties laten de waardevolle samenwerking met BE’ER zien door het seminar te bezoeken en bij de borrel oude contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. Daarnaast zijn ook een aantal nieuwe leden, studenten en bedrijfsrelaties aanwezig geweest. Een gezellig samenkomen waarin de lessen van de netwerkcoach direct in de praktijk konden worden gebracht.

De netwerkcoach: Jan Vermeiren

Jan Vermeiren, networking-coach, leerde de genodigden de essentie van netwerken en gaf trucs om dit eenvoudig toe te passen. “Laat de eenvoud van de tip je niet weerhouden om het niet te gebruiken”, tipte de networkcoach.

Geven en ontvangen is de essentie

Geven en ontvangen versus geven en nemen. Het verschil wordt duidelijk in het woord ‘nemen’. Je meent al recht te hebben op iets. De essentie van netwerken is echter dat je geeft zonder iets te willen ontvangen. Je hebt geen rechten. Met deze benadering zul je succesvoller zijn door middel van je contacten. Waarom? Je geeft je netwerk vertrouwen en dat wordt gewaardeerd.

Vraag je netwerk om je doel te bereiken?

Zonder hulp lukt het bijna niemand zijn doel te bereiken. Vraag elkaar gerust. Vaak is een introductie bij een ander persoon in het netwerk van jou al voldoende. Het verlangt geringe tijdsinspanning van degene en die is blij dat hij de relatie met jou heeft kunnen onderhouden door jou te helpen.

6 stappen verwijdert van iedere mens op deze aardbol

Alle netwerken van elkaar zijn gekoppeld. Dit betekent dat je binnen zes keer handen schudden in contact komen met een ieder op deze aardbol. Je gelooft het niet? Jan Vermeiren toont dit met behulp van LinkedIn aan.

De kracht van je netwerk ligt in je 2e graads contacten

Ondanks de vele mogelijkheden van alle netwerken zit de kracht in het 2e graads netwerk. Dit zijn de contacten die jij nog niet kent, maar wel binnen 1 stap binnen bereik zijn door een introductie van iemand die jij kent aan iemand in zijn netwerk.

In 3 stappen tot je doel

De volgende drie stappen brengt je tot jouw doel:

  1. Formuleer je doel. Maak het specifiek. Denk hierbij aan de SMART-kenmerken.
  2. Wie is de best geplaatste persoon in je netwerk die hierbij kan helpen? Let op: deze persoon hoef je nog niet te kennen. Bedenk of deze persoon een klankbord is, een mentor/coach of een connector. Een connector bezit zelf een groot netwerk.
  3. Laat je introduceren.

In kleine groepjes worden de stappen doorlopen, geven ze elkaar advies, spreken hun netwerk aan en brengen iemand hiermee een stapje dichterbij hun doel.

LinkedIn brengt je dichterbij je doel

LinkedIn is het ultieme middel om in je netwerk zichtbaar te maken, maar ook om een persoon te zoeken die jou verder kan helpen. Jan Vermeiren licht de zoekfunctie toe. “Maar”, waarschuwt hij, “nadat je je contact hebt gevonden zorg voor een warm contact. Laat je introduceren door iemand van jouw contacten of bel persoonlijk op. Koude acquisitie wordt niet op prijs gesteld”.

Meld je aan bij de LinkedIn groep Alumnivereniging BE’ER

Heb jij al een account op LinkedIn? Ben je ook al aangesloten bij de groep Alumnivereniging BE’ER? Je kunt je aanmelden en aansluiten als je lid bent. Het netwerk van BE’ER is hierdoor nog makkelijker te bereiken. Lees meer…

Netwerken tijdens lustrumborrel met livemuziek

Om het lustrum goed te vieren is het terras van Musis Sacrum opengesteld om lang met elkaar te borrelen. Femke’s delight en Rockoustics verzorgde beide een geweldig optreden met heerlijke muziek. De sfeer was dan ook open en gezellig.

Tekst: Marieke Huisman, bestuurslid Alumnivereniging BE’ER
Fotografie: Mark Theloosen

© 2015 - BE'ER