25 november 2014 25 november 2014

Delen = het nieuwe hebben

Dit jaar bestaat BE’ER de alumnivereniging van de HAN tien jaar: reden voor een feestje! 18 september verzamelen de leden van BE’ER zich weer in Arnhem voor de viering van haar jubileum, ditmaal in het bedrijfspark ‘Arnhems Buiten’. In een oud bedrijfspand (laboratorium!) met een heus podium voor de sprekers en een hartelijke ontvangst feestelijk gebak en werden de leden van BE’ER warm welkom geheten door de directeur van de FEM en de voorzitter van BE’ER. Met trots en euforie voor 10 jaar BE’ER begonnen wij te luisteren naar de eerste spreker over dat wat iedereen boeit: de economie. Niet zomaar een economie maar de deeleconomie!

Delen is het nieuwe hebben

Harmen van Sprang, bekend van radio en tv en groots promotor van de (Nederlandse) deeleconomie, trapte de avond af door te vertellen waarom delen het nieuwe hebben is. Hij toonde aan dat de deeleconomie geen trend maar een nieuwe werkelijkheid is. Wist u dat meer dan tweederde van de wereld bereid is om zijn eigen spullen uit te lenen en gebruik wil maken van andermans spullen? Aan de hand van eigen én internationale voorbeelden werden velen geïnspireerd niet meer achter te blijven maar het goede in de mens (te blijven) zien en eigendommen te delen of te lenen, gratis of tegen een kleine vergoeding. Over een prachtig voorbeeld van groots delen vertelde de tweede spreker Juul Martin, initiatiefnemer van ‘Het Huis van Overvloed’. Met een droom en enkel het delen van tijd, spullen en kennis heeft hij met zijn team van vrijwilligers een prachtig huis gebouwd. Met veel humor en passie sprak hij over de waarmaking van zijn droom dat een project werd en al het moois wat een deeleconomie te bieden heeft.

Delen is het nieuwe hebben 2

De derde en laatste spreker was een deler van humor. Cabaretier René van Meurs maakte een grappig resumé van de deeleconomie en andere actualiteiten en zette de gezellige toon voor de borrel. Hier werden leuke en interessante ideeën gedeeld onder het genot van een drankje van de Kookplaats en een hapje van thuisbezorgd.nl. Dit muzikaal omlijst door de mooie muziek van de, uit docenten bestaande, HAN-Bigband.

Delen is het nieuwe hebben 3

Tijdens het spreken over de deeleconomie werd ook gevraagd of iemand gebruik wilde maken van de kans om de rest van de zaal simpelweg iets of hulp te vragen. En, ja hoor, het ging al snel over afstudeeropdrachten en al snel bleek dat binnen het BE’ER netwerk men bereid is je te helpen en kennis te delen. Zo heb je vlot een ingang naar een mooie afstudeeropdracht. Goed te zien dat BE’ER na 10 jaar haar leden zo blijft binden en boeien. Dat er nog vele jubilea mogen komen en wij elkaar, al delend, daarbij helpen!

– Christian Vijn

Zie onze facebook pagina voor meer foto’s van dit evenement.

Delen is het nieuwe hebben 4

© 2015 - BE'ER