31 mei 2016 31 mei 2016

FEM knowledge tour – Maurits van Oranje – Disruptief ondernemen

Deze 6 e editie van de FEM Knowledge Tour stond in het teken van Disruptief ondernemen.

Voor dit actuele thema wist de HAN Prins Maurits van Oranje te strikken die met zijn onderneming The Source sinds 2006 bedrijven helpt met het concretiseren en uitvoeren van groeitrajecten.

maurits van oranjeVoorafgaand aan het college van Maurits was er ook deze editie weer de mogelijkheid om van een uitstekend verzorgd diner te genieten. Iedere editie een mooie gelegenheid om alvast wat voor te praten met oude bekenden of om nieuwe contacten te leggen. Dit alles omlijst met een aangenaam klinkende muzikale begeleiding zorgt voor een goede sfeer en hoge verdere verwachtingen.

Prins Maurits van Oranje begint zijn verhaal door zijn jarige dochtertje te bellen waar hij nu niet bij kan zijn. Hij laat iedereen happy birthday zingen voor haar. Dit ter goedmaking van het feit dat hij niet thuis is deze avond. Een leuke kwinkslag die door iedereen goed wordt ontvangen.

Wat opvalt is dat Prins Maurits een vlotte en professionele spreker is die zeer gedetailleerd en bekend is met de materie. Voor hem geldt het principe van Dubbel D, of zelfs Triple D. Disruptief en Duurzaam gaan logischer wijze hand in hand. Om vernieuwend te zijn en een concurrentie voordeel te behalen kijkt men naar duurzaamheid want dat is de toekomst. Efficiency winst leidt per definitie tot duurzaamheid is zijn motivatie. Een motivatie waar ik mij zeker in kan vinden. De derde D is van Doekoe (geld). Hij benoemt eerlijk, en mijn inziens terecht, dat geen enkel initiatief ontplooid zal worden zonder dat hier een winst oogmerk aan toegevoegd wordt. Disruptie dient namelijk op de lange termijn te handhaven zijn en niet leiden tot verliezen. Het dient juist te leiden tot meer inkomsten en winst.

Na het verhaal van ruim een half uur is er een interactief gedeelte doormiddel van vooraf gedeponeerde stellingen die online live te beantwoorden zijn. De in beroepsgroepen (student/docent/ondernemer/overig) verdeelde zaal scoort redelijk divers op de verschillende vraagstukken. Vooral kwesties over het vanuit overheidswege subsidiëren van dubbel D initiatieven leidt tot aardig wat discussie.

Concluderend was het een avond met een mooi actueel thema en een goede gastspreker.

Bas Romein

© 2015 - BE'ER