17 november 2011 17 november 2011

Vinken en vonken

Vinken en Vonken, een succesvol najaarssymposium met zo’n 90 belangstellenden op de tribune en twee sprekers.

Jaap Peters  (schrijver, organisatieadviseur, initiatiefnemer van slowmanagement en gastdocent) gaf zijn visie op schitterend organiseren in de 21ste eeuw. Ingrid Thijssen (directievoorzitter van NS reizigers), was nogal verbaasd door de organisatie als oer-Hollands bedrijf in het Angelsaksische kamp ingedeeld te zijn en gaf een kijkje in de keuken van het werkelijke besturingsmodel van de NS.  Een mooie bijeenkomst welke eindigde in een vurig slotdebat.

Jaap Peters

Jaap Peters neemt ons mee naar de tijd van de Romeinen, welke ons hun rechtssysteem nalieten: ” Handelen in de geest van de wet”, in plaats van naar de letter van de wet..

Ten zuiden van de Limes, de noordelijke grens van het vroegere Romeinse Rijk, ontwikkelden wij op basis van vertrouwen en vakmanschap het Rijnlandse besturingsmodel. Terwijl ten noorden van deze Limes de Angelsaksen hun natuurrecht uitwerkten tot marktwerking; “Alles mag behalve dat wat niet mag”. Het leidde tot een verjuridiseerde cultuur waarin het belang van aandeelhouderswaarde voorop staat. Hier worden organisaties bestuurd op basis van normen en regels. In deze tijd van financiële crisis is de kloof tussen organisaties met shareholders focus, en organisaties met stakeholder focus die balanceren tussen al haar stakeholders alleen maar groter geworden. Wat is je werkelijkheid? Je budget gehaald en de buitenwereld aan je planning aangepast? Of toch waarde toevoegen aan de brede context van je bedrijf.

Volgens Jaap staat het nieuwe organiseren voor samen schitteren, vakmanschap, en gedeelde waarden. Vanuit deze kernwaarden je brood verdienen, zonder concessies te doen aan dat wat je het diepste drijft, dat is zijn ideaal.

Ingrid Thijssen

Ingrid Thijssen was nogal verbaasd dat zij met de NS bij het Angelsaksische kamp was ingedeeld. Dit, terwijl de NS een oer-Hollands bedrijf is, waar collega’s in grote zelfstandigheid hun werk op de trein doen; waar op het snijvlak van privaat en publiek niet één aandeelhouder is, maar vele stakeholders betrokken zijn bij NS; waar de NS zich bezighoudt met lange termijn – nu al bezig is met het spoorboekje van 2017-, en de NS die op basis van historische inzichten met waarderend leiderschap in gezamenlijkheid van medewerkers en management hun issues oppakken. Geen uitgangspunten voor een Angelsaksisch besturingsmodel.

Aan de andere kant, heeft NS te maken met veel regels, welke eerder meer dan minder worden na de privatisering. Eén Tweet die kan leiden tot Kamervragen. Daarnaast beschikt de organisatie over zeer complexe logistieke processen, waarbij iedere seconde telt om voor een goededienstverlening aan meer dan één miljoen reizigers per dag te zorgen.

Discussie in het spetterende slotdebat!

Debatleider Cor Smulders leidde de discussie van de tribune met de twee sprekers in goede banen.

Enkele stellingen:

  • Rijnlandse bedrijven zijn innovatiever dan Angelsaksisch gestuurde organisaties
  • Angelsaksische bedrijven zijn dynamischer en beter in staat tot vernieuwen
  • Vertrouwen en Vakmanschap leidt tot hobbyisme en minder ondernemerschap
  • Angst en zorgen dwingen organisaties naar een Angelsaksisch besturingsconcept
    De maatschappij heeft grote invloed op de vraag of een bepaald besturingsconcept als passend wordt ervaren
  • Uiteindelijk draait het in elke organisatie om geld en dat is ook nog heel goed meetbaar. In elk besturingsconcept moet dit centraal staan
© 2015 - BE'ER