19 november 2005 19 november 2005

Wijnproeverij – Kennis maken met andere leden

Alumnivereniging BE’ER organiseerde een bezoek aan het Nederlands wijnmuseum te Arnhem met aansluitend een wijnproeverij voor alle leden van BE’ER.

Boy Wisse (aspirant lid) vertelt over dit bezoek.

Ik hoefde niet lang na te denken over de uitnodiging van Alumnivereniging BE’ER, om een bezoek te brengen aan het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem, met aansluitend een wijnproeverij. Allereerst was het voor mij een goede mogelijkheid om de andere leden van de vereniging te leren kennen. Daarnaast sprak deze activiteit mij natuurlijk erg aan.

Het eerste glas wijn

Bij aankomst werden we gastvrij ontvangen door onze gastheer en gids, de heer Van Nispen tot Pannerden, vinoloog en adviseur van wijnhandel Robbers & Van den Hoogen. Hij voorzag iedere genodigde onmiddellijk van een goed glas witte wijn. Ondertussen was er in het statige pand van de wijnkoperij de mogelijkheid om kennis met elkaar te maken of even bij te praten. Na een korte interessante inleiding en het eerste glas wijn, begonnen we met de rondleiding door allereerst de moderne en authentieke wijnkelders te bezichtigen.

Veel en dure wijnen in de wijnkelders

Na eerst de moderne wijnmagazijnen te hebben bezichtigd, dalen we een trap af naar de wijnkelder. De muur van het trappenhuis hangt vol met logo’s van vele prestigieuze wijnhuizen. De bijzondere geur die past bij een Bourgondische wijnkelder komt ons tegemoet. Vele duizenden prestigieuze flessen uit allerlei prachtige wijnjaren, liggen geduldig te wachten totdat zij zullen worden ontkurkt. Het biedt een imposant en indrukwekkend gezicht.

De paden worden geflankeerd door stapels met wijnkisten, die ons begeleiden naar een flinke groep kolossale houten wijnvaten. Deze vaten waren zo groot, dat ze de inhoud van vele duizenden flessen wijn kunnen bewaren. De moderne variant op de bijna antieke vaten, metalen cilindervormige bottelingketels, laten zien dat ook het eeuwenoude bottelingproces van wijn met zijn tijd meegaat. Als BE-ers waren we natuurlijk ook geïnteresseerd naar de prijs van de vele verschillende soorten wijnen. De prijzen van de flessen variëren van enkele tot duizenden euro’s.

Het museum

We vervolgen onze rondleiding door naar het wijnmuseum te gaan. In het museum worden we door onze gids nog verder ingewijd in de intrigerende wereld van wijn. Door zijn passievolle verhalen over mooie, oude en vooral lekkere wijnen is de zin in een goed glas wijn inmiddels groot. Tijd voor de wijnproeverij!

Het tweede, derde, … en … glas wijn

Daar leren we nog meer over wijn en haar verschillende complexe karakters. Nadat we de kleur, geur, benen en vloeibaarheid van de wijn hebben bepaald, komt dan uiteindelijk de smaak. De gesprekken en discussies die hierna loskomen over de smaakverschillen en ervaringen met wijn maken dat er maar een conclusie mogelijk is: wat is wijn toch leuk!

De zeer geslaagde middag werd afgesloten met een gezellig diner met een lekker biertje. Ja, we willen ook weten of bier net zo leuk is als wijn!!
Eén ding is zeker, bij de volgende BE’ER activiteit ben ik weer van de partij!

© 2015 - BE'ER